Guerra Àrab-Israelià

Robert Capa, Israel, a Haifa, durant la guerra Àrab-Israelià (1950). Per obtenir una foto d’aquest tipus, la immersió del fotògraf al món que representa ha de ser total.

Amb l’esclat de les hostilitats a Israel el 1948 (en l’actualitat encara és notícia pel conflicte bèl·lic a la zona de la franja de Gaza), Robert Capa va arribar al país per presenciar i fotografiar la declaració de l’Estat i la Guerra d’Independència. Durant els dos anys següents, Capa va tornar a Israel diverses vegades per documentar les onades d’immigració, els camps de trànsit i la profunda incertesa de la nou nació jueva.

Aquí se us proporciona una anàlisi, fotogràfic i general de la seva feina en aquest període:

  1. Declaració d’Independència:

Capa va ser present a la cerimònia de la declaració de l’Estat d’Israel el 14 de maig de 1948 a Tel-Aviv. La seva habilitat per capturar moments intensos i significatius es reflecteix a les imatges que va prendre durant aquest esdeveniment històric.

  1. Cobertura al Front de Batalla:

Capa es va desplaçar cap al front de batalla per documentar la Guerra d’Independència, capturant moments de combat, la vida als camps de refugiats i l’experiència dels soldats al terreny. Les seves fotografies mostren la cruesa de la guerra i la determinació dels qui van lluitar per la independència d’Israel.

  1. Estil Fotogràfic: Capa era conegut pel seu estil directe i el seu enfocament immersiu. Les seves fotografies sovint presenten un punt de vista proper i personal, cosa que permet als espectadors sentir la intensitat dels moments que captura.
  1. Impacte Històric: Les fotografies de Capa durant la Guerra d’Independència d’Israel han quedat com a registres històrics importants. Documenten no només els esdeveniments específics de la guerra, sinó també les emocions i la humanitat enmig del conflicte.
  1. Llegat i Reconeixement: Les imatges de Capa durant aquest període han estat àmpliament reconegudes i han contribuït al seu llegat com un dels grans fotoperiodistes del segle XX. La cobertura de Robert Capa a Israel durant la Guerra d’Independència proporciona una finestra única cap a un moment crucial a la història de la regió, i les seves fotografies continuen sent estudiades i apreciades pel seu valor històric i artístic.

Tot i la fama de Capa com a fotògraf de guerra, aquestes imatges representen una part de la seva obra caracteritzada per la immediatesa, la calidesa i la intimitat amb el subjecte. Les imatges que aquí es presenten són més properes i familiars que gran part de l’obra anterior de Capa, potser perquè ell mateix, després de fugir d’Hongria cap a Berlín i París, era un símbol de la diàspora jueva errant, empesa i desesperada.

 

 

Bibliografia:

  • Bases de dades acadèmiques: bases de dades com JSTOR, PubMed, o Google Scholar per cercar articles acadèmics relacionats amb Robert Capa i de la seva obra del conflicte Àrab-Israelià de la dècada dels anys 50.
  • Revistes especialitzades en fotografia i història: revistes especialitzades en fotografia i estudis històrics, “Infobae”, “Researchgate”, “The Guardian”, “Time”, “New York Times” “El blog de fotografia” i recerca pròpia.

 

 

La Massana Desembre del 2023.

Lluís Miquel Pérez – Associació Fotogràfica Valls del Nord

Desplaça cap amunt