NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

 

Per estar informat de tots els esdeveniments de l'Associació i Notícies sobre Fotografia

La Fundació Starlight, el màxim referent a nivell mundial pel que fa a la protecció del cel fosc, ha donat llum verda a l’acreditació de la Massana amb la doble certificació de Destinació Turística Starlight, pel que fa a la parròquia, i Reserva Starlight, pel que fa al Parc Natural del Comapedrosa.

La cònsol major, Olga Molné, ha explicat que els informes dels auditors confirmen que “a la Massana hi tenim el cel més fosc de tot el país i un dels millors del sud d’Europa”. Els auditors van realitzar l’avaluació de la candidatura el passat mes de novembre, tant a nivell astrofísic com astroturístic, La Fundació ja ha fet arribar l’informe favorable i s’espera que l’entrega formal de la certificació es pugui fer a principis d’any.

El conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, ha explicat que es va decidir impulsar la certificació després de comprovar el gran èxit de les sortides d’observació astronòmica que es van fer durant la Pitavola del Comapedrosa. El consultor i guia astrofísic, Alex Roig, ha remarcat la rapidesa amb que s’ha produït el procés de certificació, cosa que atribueix a la gran qualitat del cel fosc, un enllumenat públic respectuós amb l’entorn i les bones infraestructures turístiques.

Gueimonde ha assegurat que tot i que el Comú de la Massana compleix amb els paràmetres de qualitat del cel fosc, es continuarà treballant per ser cada cop més respectuosos amb el medi ambient i ama la salut de les persones, ja que està demostrat que la il·luminació excessiva o incorrecta influeix a l’estat de salut dels éssers vius. Per això, un dels aspectes que han valorat els auditors és que la Massana compta amb un tipus d’il·luminació càlida, que a la nit, de lluny, es veu amb un to grogós i que no es propaga al seu voltant. A més, també van considerar adient el tipus de fanals, que miren cap al terra sense escampar la llum cap a l’hemisferi superior.

El conseller de Turisme, Josep Maria Garrallà, ha assegurat que el mes d’abril començaran les formacions de guia astroturístic i de cara a l’estiu ja es podrà incloure a l’oferta turística del Comú de la Massana, amb la col·laboració dels restaurants, hotelers i comerciants de la parròquia. Garrallà ha remarcat el potencial de l’astroturisme, que està experimentant un creixement anual del 300% en els territoris que ofereixen productes basats en l’observació del cel nocturn.

El fet que un 80% de la població europea no pugui veure la via làctia des de casa seva representa una gran oportunitat per a les destinacions com Andorra, ha assegurat Roig, que ha remarcat les condicions òptimes de la Massana per situar-se com a referent de l’astroturisme al sud d’Europa. El turisme de les estrelles té molts beneficis, com la desestacionalització de la temporada, ja que el cel es pot observar les quatre estacions de l’any: l’aprofitament de les infraestructures existents, com són els miradors del Coll de la Botella o el Roc de la Sabina o la creació de nous productes basats en l’observació, com sopars temàtics, rutes guiades sota els estels…

A més, el client és un tipus de turista conscienciat i respectuós amb el medi natural. Un altre dels punts forts, és que està adreçat a públics de totes les edats.

 

15/12/2022

via lactea

Foto:Associació Fotogràfica Valls del Nord | Miguel A. Borrachero

El curs de monitor astronòmic, organitzat pel Comú de la Massana i impartit per la Fundació Starlight, ha atret l’interès d’un públic molt variat. Una part dels participants venen del sector científic i molts ja tenen formació en astronomia; d’altres treballen en el món del turisme; però també hi ha fotògrafs, docents, funcionaris, estudiants… Fins i tot hi ha una persona jubilada que té ganes de continuar aprenent. Molts alumnes han vingut des de diferents poblacions catalanes i espanyoles. La motivació és la mateixa: obtenir la certificació oficial Starlight, ja sigui per dedicar-s’hi o per ampliar els seus coneixements.

Han obert el curs la cònsol menor, Eva Sansa, i la ministra de Medi Ambient en funcions, Silvia Calvó, que han coincidint amb el potencial d’Andorra per oferir un tipus de producte sostenible i que va a l’alça, l’astroturisme, que combina l’observació del cel amb activitats de divulgació i oci relacionades amb l’astronomia. També hi ha estat presents els consellers de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, i de Turisme, Josep Maria Garrallà, ja que els dos departaments treballen plegats per desenvolupar el programa batejat amb el nom d’Andorra Comapedrosa Starlight.

Recordem que a Massana va obtenir el passat mes de gener la doble certificació de Destinació Turística i reserva Starlight, un segell que acredita la qualitat del cel fosc i les millors condicions per a la observació de la via làctia, a més d’un compromís per a la seva protecció i conservació. Sansa ha remarcat que per poder tirar endavant activitats relacionades amb l’astroturisme caldrà disposar de professionals preparats i per això aquest curs donarà accés a una nova sortida laboral.

La primera classe ha anat a càrrec de la directora de la Fundació Starlight, Antonia Varela, que ha explicat les bases del turisme científic i els avantatges de l’astroturisme, ja que és un recurs obert durant tot l’any i que, per tant, contribueix a la desestacionalització.

La formació compta amb la col·laboració del Govern d’Andorra i l’hotel Sant Gothard d’Arinsal, on s’imparteix el curs. Hi haurà classes d’història de l’astronomia, introducció a l’astrofotografia, funcions del guia Starlight o paràmetres de la qualitat del cel. A més, hi haurà diverses sortides pràctiques, tant d’observació del sol com de la via làctia.

4/5/2023

Foto:Associació Fotogràfica Valls del Nord | Daniel Murcia

Scroll to Top