Pablo Picasso & Françoise Gilot

Les primeres fotografies de Robert Capa en color:

Els inicis en la tècnica del color no varen ser fàcils. Utilitzant ja teleobjectius de 200 mm va capturar imatges increïbles de nenes islàmiques a les platges de Dar es Salaam a Tanzània, la gent anava vestida amb colors molt vius.

Era una platja on els nadius adults vigilaven els seus petits, eren gairebé els únics que gaudien de les aigües de l’Oceà Pacífic.

Tots es mantenien vestits, els adults que vigilaven i els nens i les nenes que es banyaven.

En la postproducció de les imatges, Robert Capa, es va dedicar de desenfocar el fons, molt més encara, sense que quedés anul·lat per complet la visió que existia al darrere.

Malgrat això, el caos de colors, repartits per tot l’enquadrament, encara perjudicava la nitidesa del missatge de la fotografia.

Succeeix que, a més, la diapositiva, pel·lícula que usava Capa per als seus reportatges, posseeix un rang dinàmic molt curt, més curt que el de la pel·lícula i el seu contrast és també més gran.

Les fotografies que Robert Capa va fer a Pablo Picasso, no varen agradar, no per la seva profusió de colors com per la manca d’impacte de les instantànies per culpa del color. Les seves fotos en color sobre Picasso van ser rebutjades per dues revistes històriques: Look i Ilustrated.

Tot i això, d’un bon fotògraf sempre surt alguna cosa bona. Una de les fotografies més famoses de Capa és la de Picasso sostenint un para-sol sobre la seva xicota Françoise Gilot, per descomptat, en blanc i negre. Recordem que abans si les fotos es disparaven en color, podien ampliar-se en blanc i negre, però les fotografies disparades amb una pel·lícula en blanc i negre… només podien ser pintades si volíem veure-les en color.

 

Bibliografia:

  • Bases de dades acadèmiques: bases de dades com JSTOR, PubMed, o Google Scholar per cercar articles acadèmics relacionats amb Robert Capa i del seu inici amb la fotografia en color.
  • Revistes especialitzades en fotografia i història: revistes especialitzades en fotografia i estudis històrics, “La fotografia es mi pasión” de Xisco Fuster i recerca pròpia.

 

La Massana Desembre del 2023.

Lluís Miquel Pérez – Associació Fotogràfica Valls del Nord

Desplaça cap amunt