Curs de Monitor Starlight

El curs de monitor astronòmic, organitzat pel Comú de la Massana i impartit per la Fundació Starlight, ha atret l’interès d’un públic molt variat. Una part dels participants venen del sector científic i molts ja tenen formació en astronomia; d’altres treballen en el món del turisme; però també hi ha fotògrafs, docents, funcionaris, estudiants… Fins i tot hi ha una persona jubilada que té ganes de continuar aprenent. Molts alumnes han vingut des de diferents poblacions catalanes i espanyoles. La motivació és la mateixa: obtenir la certificació oficial Starlight, ja sigui per dedicar-s’hi o per ampliar els seus coneixements.

Han obert el curs la cònsol menor, Eva Sansa, i la ministra de Medi Ambient en funcions, Silvia Calvó, que han coincidint amb el potencial d’Andorra per oferir un tipus de producte sostenible i que va a l’alça, l’astroturisme, que combina l’observació del cel amb activitats de divulgació i oci relacionades amb l’astronomia. També hi ha estat presents els consellers de Medi Ambient, Sergi Gueimonde, i de Turisme, Josep Maria Garrallà, ja que els dos departaments treballen plegats per desenvolupar el programa batejat amb el nom d’Andorra Comapedrosa Starlight.

Recordem que a Massana va obtenir el passat mes de gener la doble certificació de Destinació Turística i reserva Starlight, un segell que acredita la qualitat del cel fosc i les millors condicions per a la observació de la via làctia, a més d’un compromís per a la seva protecció i conservació. Sansa ha remarcat que per poder tirar endavant activitats relacionades amb l’astroturisme caldrà disposar de professionals preparats i per això aquest curs donarà accés a una nova sortida laboral.

La primera classe ha anat a càrrec de la directora de la Fundació Starlight, Antonia Varela, que ha explicat les bases del turisme científic i els avantatges de l’astroturisme, ja que és un recurs obert durant tot l’any i que, per tant, contribueix a la desestacionalització.

La formació compta amb la col·laboració del Govern d’Andorra i l’hotel Sant Gothard d’Arinsal, on s’imparteix el curs. Hi haurà classes d’història de l’astronomia, introducció a l’astrofotografia, funcions del guia Starlight o paràmetres de la qualitat del cel. A més, hi haurà diverses sortides pràctiques, tant d’observació del sol com de la via làctia.

Bones valoracions dels participants al curs de monitor astroturístic, organitzat pel Comú de la Massana i impartit per la Fundació Starlight. Els consellers de Medi Ambient i Turisme, Sergi Gueimonde i Josep Maria Garrallà, juntament amb el Secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i la directora de la Fundació Starlight, Antoni Varela,  han estat els encarregats de lliurar els diplomes a la primera promoció de guies astroturístics formats al país.

Gueimonde ha agraït la tasca dels formadors del curs i també la confiança dels alumnes, molts dels quals han vingut de diferents punts de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol. Per la seva banda, Garrallà ha remarcat l’aposta per l’astroturisme, ja que segueix les línies de turisme sostenible i responsable, un dels pilars de l’estratègia turística del Comú de la Massana. De fet, la Massana disposa del segell Andorra Comapedrosa Starlight, amb la doble certificació de Destinació Turística i Reserva, que acredita un cel fosc de qualitat.

La formació ha tingut una durada de sis dies i, segons els alumnes, ha estat molt densa, ja que hi ha hagut classes d’història de l’astronomia,introducció a l’astrofotografia, funcions del guia Starlight o paràmetres de la qualitat del cel. A més, també han fet sortides pràctiques, tant d’observació del sol com de la via làctia.

Tot i que el perfil dels alumnes és molt diferents, tots fan una valoració positiva dels curs. Els que procedeixen del món del turisme s’han hagut d’esforçar més en els continguts científics. I a l’inrevés, els que ja estaven formats en astrofísica, han pogut conèixer com traslladar la ciència al món del turisme. També hi ha hagut alumnes d’altres perfils, que consideren que el curs els ha estat molt profitós.

Entre els alumnes fins i tot ja hi ha professionals que es dediquen a l’astroturisme, com Kilian Vindel, que té una empresa a la Garrotxa i que ha vingut al curs “a viure l’experiència de continuar aprenent i a obtenir la certificació oficial Starlight, pel prestigi que té”. Un Altre dels nous guies titulats com a Monitor Starlight és el nostre company Daniel Murcia, un dels membres fundadors de L’Associació Fotogràfica de les Valls del Nord (AFVAN).

Loading

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt