festival

Els llums d’Arinsal s’apagaran per observar la via làctia

20/6/2023

Després d’obtenir el doble segell de Destinació Turística i Reserva Starlight, la Massana ha programat el primer Festival d’Astronomia Andorra Comapedrosa, que tindrà lloc el 7 i 8 de juliol, entre les Fontetes i Arinsal.

Aquest segell ens obre les portes a muntar tota una estratègia al voltant de l’astroturisme, un sector que està clarament a l’alça. La programació del festival ens mostra diferents possibilitats ludico-científiques que ens dona l’observació de la via làctia”, explica el conseller de Medi Ambient, Sergi Gueimonde.

L’acte central serà el dissabte, 8 de juliol, a les 22.45 h, amb l’apagada total de la il·luminació del poble d’Arinsal, per tal de poder observar els estels i constel·lacions. Els participants hauran de fer prèviament la inscripció, que donarà accés als grans telescopis que s’instal·laran a l’aparcament del Surf i també a una ruta guiada per les constel·lacions i les seves llegendes, que es farà al camp de futbol d’Arinsal. Hi haurà tres sessions guiades, una en català, l’altra en castellà i la darrera en castellà i francès. El cost de la inscripció és d’1 € i la recaptació serà per a l’associació Laika.

El Festival compta amb la col·laboració de l’Associació Fotogràfica de les Valls del Nord, que ha cedit la imatge per al cartell i que ha programat una sortida d’astrofotografia per divendres, 7 de juliol, a l’aparcament de Comallemple, un dels millors punts per a l’observació de la via làctia.

Per al públic infantil hi haurà tallers de manualitats a les Fontetes i un espectacle musical, “Mil cent i un Estels”, a Arinsal, amb Alexandre Bonanit i Laia Pedrol, que faran un viatge per les històries i llegendes de les constel·lacions.

Cal dir que els infants de la Massana també estan implicats en el projecte, ja que una de les propostes del Consell dels Infants va ser la creació d’un festival al voltant de les estrelles.

Per al públic adult s’han programat dues conferències científiques d’interès general: el doctor Kike Herrero parlarà sobre la possibilitat que hi hagi vida més enllà del sistema solar i l’astrofísic Joan Anton Català oferirà una xerrada sobre la geopolítica de l’espai.

El Festival compta amb la participació de més d’una dotzena de restaurant d’Arinsal, que durant tot el dia oferiran tastets de g-astronomia i al vespre tindran a la seva carta sopars g-astronòmics. A més, aquests plats i postres tematitzats mantindran més enllà del Festival, ja que la Massana és territori de les estrelles durant tot l’any.

“A partir d’ara, l’astronomia serà un dels puntals de la nostra oferta turística i aquesta combinació amb la gastronomia és només un exemple d’una de les múltiples possibilitats que ens ofereix aquest producte”, assegura el conseller de Turisme i Comerç, Josep Maria Garrallà. El conseller ha apuntat la desestacionalització com un dels punts forts de l’astroturisme, ja que l’observació de la via làctia està oberta durant tot l’any. Hi ha altres avantatges, com que no es requereixen grans infraestructures i que és un tipus de turisme sostenible.

festival

Loading

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt